Thursday, February 28, 2013

Wajarkah.....???

Assalamualaikum...


Korang kenal tak ape tu..klu tak kenal meh montot bagi rase..bile dah rase insya Allah kenal n sure ingat sampai bile2 kan...lebih2 lagi kalau tinggalkan parut..Aku dulu zaman sekolah macam pernah kena..tapi tak selalu la..maklumlah budak baik...kihkih..

Sebenarnye kalau nak tahu, aku baru je benda alah tu semalam..murah je harganye 0.80 sen satu..Asalnye aku macam malas nak simpan atau nak beli benda tu sebab takut macam kejam sgt kat anak3..satu lg takut nak merotan je kejenye...Kat sekolah plak zaman sekarang ni sebut je rotan, mak bapak melenting sampai leh jd kontrovesi la..

Nak tau tak cane aku boleh terjebak beli rotan ni...? Klu tak nak tau aku nak citer gak...ade satu hari ni aku terjumpa member lama  time keje kat PJ dulu..Dah lama tak jumpe, banyak la sembangnye...antara yg kitorg sembangkan pasal anak masing-masing....pastu aku share la pasal perangai anak aku no. 2 tu yang sungguh bertuah..pastu dia suggestkan  kat rumah kena ade rotan..aku tanye apesal plak..? Dia kate kalau nak didik atau ajar anak, rotan tu mesti kenakan sikit kat kulit anak...die kate bukan tujuan nak pukul tak tentu pasal, untuk wat pengajaran je..Die kate, die dapat ilmu ni dari seorang kawan die yang guna kaedah ni..alhamdulillah berkesan dan anak2 nye dgr kate..Pastu beria2 la die suh aku cube ngan beli rotan tu..kwn aku pun ade gak rotan kat umah..feedback nye anak2 dengar kate.....emm..aku pun tak tau..fakta ke outa..nak cube punye pasal aku pun beli rotan tu..

Tergantung kat dinding.....

Setakat aku  da ade rotan kat umah ni..mulut aku da kurang nak membebel suh anak2 mandi ke..ngaji ke..solat ke..wat home work ke..bile aku pegang je rotan terus diorg buat...hebat gak aura rotan ni...Dulu klu aku pegang hanger..masing2 wat tak layan je bile aku suruh....itu la 1 kesan yang aku rase ok....

Emm...walaupun aku dah beli rotan ni..aku masih samar2 lagi sebenarnye sama ada wajarrkah aku ade rotan kat rumah....

Mohon share la pandangan kalau ade yang sudi nak share....

Tengkiu....

7 comments:

mama ina said...

cuba la...selagi tk memudaratkan ank2...

Tuan Juhaida said...

saya pun tak pernah lagi merotan anak2 dalam mhukum...tapi mungkin ada kebaikannyakan... kan ada pepatah...you spare the rod and you spoil the child

zue_ra said...

@ mama ina:
Tq supporting me...

zue_ra said...

@Tuan Juhaida..
Agree....tq

CeqGu said...

Ok je kalu ada kesan positif,kalau agak2 mama xleh kontrol perasaan,asyik rasa nak rotan memanjang, buat ler rotan tu jd bakul rotan ke pasu rotan ke hihi

zue_ra said...

Hahaha...betul3...

Zuraida said...

cikgu, macam sinonim dengan rotan

background