Dari hari ke hari nak mencuba resepi Puding Roti Karamel dari belog Kak Nor secubitgaram.. resepinye nampak cam mudah dan senang nak sediakan tapi ade je halangan nak buat puding tu..huhu..pagi tadi gagah kan diri bangun seawal 5.30 pagi untuk buat puding roti ni..dan hasilnye..tara..hihi
baru lepas diterbalikkan dari loyang..saya punye x secantik puding kak Nor..
saya budak baru belajar..hihi
zoom dari atas plak...
nyum..nyum..
Hepi sangat-sangat menjadi..sedapppp...(puji diri sendiri... hihi) thanks Kak Nor coz sharing this recepi..tadi bawak sikit pegi opis, member-member pun kate sodap...meh kite share resepinye ye..
RESEPI PUDING ROTI KARAMEL
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
esen vanilla (1sk)
Cara-cara :
- Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
- Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
- Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam)
4 comments:
sedapnye..mest dh abes..baru nk mintak pos ke putrajaya ckit..hehehe
emm..boley la..tp abis da...dtg sg.nibong kite wa kan eh..hihi
nak try buat la nanti :)
jgn x cube tau...pastu antar kat saye...hahaha
Post a Comment